sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Tekijänoikeudet ja digitaalinen media

Digitaalisen materiaalin lisääntynyt käyttö opetuksessa on tuonut tekijänoikeusasiat uudella tavalla esiin koulun arjessa. Lainsäädäntöä ei ole juuri muutettu siitä, mitä se on ollut ennen digimateriaalin tuloa. Siksi se ei ihan vastaa tämän ajan tarpeisiin eikä ole kovin yksiselitteinen tulkittava. On olemassa kuitenkin sivustoja ja apuvälineitä, joiden avulla opettaja voi helpottaa työtään ja varmistaa oikeusturvansa.


Creative Commons


Creative Commons on ei-kaupallinen järjestö, joka tarjoaa maksuttomat työkalut (lisenssit) määrittelemään jaettavan materiaalin tekijänoikeudet. Lisenssit ovat kaikkien vapaassa käytössä silloin, kun aineistoa jaetaan internettiin. Niiden avulla on myös helppo määrittää, miten tiettyä internetissä olevaa aineistoa on lupa hyödyntää. Creative Commons lisenssistä lisää tietoa löytyy http://creativecommons.fi/lisenssit/.


Ceative Commons tarjoaa hakusivuston, joka tarjoaa pääsyn useiden eri hakukoneiden valikoimaan ja tarjoaa näiltä sivustoilta CC-lisenssoitua sisältöä. Se helpottaa tilannetta erityisesti silloin, kun oppilaat hakevat internetistä esim. kuvaa omaan julkaistavaan tuotokseen. Haussa on mahdollista valita, millaisia käyttöoikeuksia haettavalle kohteelle haluaa.


Tiedosto_000.png
Opettajan tekijänoikeussivusto ja KopiokissaTekijänoikeusasioista erityisesti opettajan ja opetuksen näkökulmasta kertoo Opettajan tekijänoikeussivusto. Sivustolta löytyy myös sarjakuva Kopiokissa, missä tekijänoikeusasiaa käydään läpi vähän keveämmässä ja oppilaille sopivammassa muodossa.
OperightOperight on toinen tekijänoikeusasioihin opettajan näkökulmasta perehtyvä sivusto http://www.operight.fi/. Operight järjestää myös koulutusta tekijänoikeusasioissa.Googlen hakujen lisenssirajaus


Googlen hakukoneessa CC-lisenssirajaus on mahdollista saada päälle haun lisäasetuksista. Lisäasetukset löytyvät Googlen hakukoneesta www.google.com

Lisättäessä kuvaa Google Docs dokumenttiin kuvan lisäystoiminnon kautta, CC-rajaus on päällä automaattisesti.

Näkymä lisättäessä kuvaa Google Docs:in. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti